Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

reggae

Revnejši sloji glavnega mesta Jamajke – Kingstona – so v svojih getih organizirali plesne zabave na prostem, na katerih so DJ-ji vrteli večinoma R & B glasbo. Z iskanjem novih zvokov so R & B začeli mešati z jazzom in jamajško tradicionalno glasbo. Odziv množic je bil neverjeten. Z glasbenim eksperimentiranjem so ustvarili nove glasbene zvrsti, kot so ska, dub, reggae, roots, ragga ...

Roots reggae je nastal kot izraz nezadovoljstva nad slabim položajem v državi in visoko stopnjo revščine. Mnogi so se v težkih časih obrnili k rastafarijanstvu, nosili prepoznavne »dreadlockse« in peli pesmi proti sistemu. The Wailers (na sliki levo) je skupina odličnih glasbenikov, v kateri je svojo kariero začel tudi znani izvajalec reggae glasbe Bob Marley.

Poišči na spletu njihovo pesem Get up, stand up. Kakšno je njeno sporočilo?

Reggae glasba se je razvijala, mešala z drugimi zvrsti in spreminjala, ohranila pa je jamajški prizvok in protestno tematiko. Predstavniki novodobnega reggaeja verjamejo, da je svet v moralnem kaosu, na kar kažejo tudi vsebine popularne glasbe, v kateri prevladujeta spolnost in nasilje. Zato so njihove pesmi polne prošenj k Jahu, želje po boljšem svetu in ljubezenske tematike.

Primer takšne skladbe je Give thanks for life Anthonyja B-ja. Poišči pesem na spletu in ji prisluhni.

ELEKTRONSKA GLASBA

Je glasba, ki je deloma ali v celoti narejena z elektronsko opremo. Uporaba elektronske opreme se je začela z raziskovanjem novih zvokov v klasični glasbi (aleatorika, minimalizem, serialna glasba) in se je razširila na različne glasbene zvrsti: jazz, rock, pop, folk ...

Razvoj elektronske glasbe se začne z razvojem elektronskih zvočnih in snemalnih naprav. Med prvimi komercialnimi elektronskimi inštrumenti je bil {sintetizator;Sintetizátor (znan tudi kot sintesajzer) je glasbeni inštrument, pri katerem se zvok proizvaja s pomočjo električnega toka. Prvi komercialni sintetizator je izdelal Robert A. Moog (na sliki) leta 1964, poimenovan je bil po njem, Moog.}.

Elektronska glasba doživi novo revolucijo s pojavom računalnika.

Popularna glasba, nastala pod vplivom tehnologije, se tako hitro menja, meša in razvija, da je težko določiti jasne meje med različnimi stili.

S klikom na spodnje gumbe poslušaj različne zvrsti elektronske glasbe iz znanih skladb.

<NAZAJ
>NAPREJ103/115