Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Kaligrafija

Beseda kaligrafija je sestavljenka dveh grških besed, kalos (lepo) in graphein (pisanje), zato pravimo kaligrafiji zvrst ali umetnost lepega pisanja.

Nekoč so pisali z gosjimi peresi ali s peresi iz trsja, ki so jih pomakali v črnilo. Dandanes pišemo s posebnimi kaligrafskimi peresi, ki imajo prirezano konico. Od širine konice je odvisna širina sledi.
Prav sledi peres so tiste, ki naredijo kaligrafsko pisavo še posebej zanimivo. Te se namreč lahko enakomerno širijo in tanjšajo, odvisno od tega, v katero smer vlečemo pero po papirju.

 

Različna kaligrafska peresa

Pred izumom tiska so vse knjige pisali kaligrafsko. Te rokopise so obogatili z iluminacijami, slikovnim okrasjem. Včasih je bila okrašena le začetnica oziroma inicialka, včasih celotna stran. Iluminacijo uvrščamo v zvrst knjižnega slikarstva.

Ricciardo di Nanni, David, pisec psalma, 1460

<NAZAJ
>NAPREJ113/120