Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Johannes Brahms

Skladatelji nacionalnih šol so navdih za svoje skladbe pogosto iskali v ljudski pesmi in poeziji.

Prisluhni zvočnemu primeru in izberi pravilen naslov skladbe.

Johannes Brahms se je rodil leta 1833 v majhnem stanovanju enega izmed najrevnejših naselij v Hamburgu (slika levo). Kljub pomanjkanju so njegovi starši poskrbeli, da je mladi Brahms končal šolo in gimnazijo ter razvijal svojo glasbeno nadarjenost. Bil je zelo dober pianist.

Star 13 let je za hrano in borno plačilo igral po gostilnah in bordelih. Občutljiv fant, kakršen je bil, je poskušal odmisliti okolje, v katerem je igral. Na stojalo za note je postavil zbirko nemške poezije, ki jo je bral, ob tem pa mehanično igral popularne popevke.

Brahmsov sloves odličnega pianista je pomagal, da je spoznal velike glasbenike in skladatelje tega časa. Največ vpliva na njegovo glasbeno kariero sta imela violinist Joseph Joachim in skladatelj Robert Schumann.

Prisluhni odlomku iz Violinskega koncerta v D-duru, ki ga je skladatelj posvetil svojemu prijatelju in sodelavcu Josephu Joachimu.

Ali veš, kako se imenuje del koncerta na posnetku, ko solist igra sam in pokaže svoje izvajalske sposobnosti? {Kadenca;Koda;Uvertura}

Joachim je veliko nastopal z Brahmsom in je poznal njegovo nadarjenost za klavir in komponiranje. Prepričal ga je, da je obiskal {Schumanna;O Schumannu lahko več izveš v učni enoti Samospev.}, takrat že priznanega skladatelja. Schumann in njegova žena Clara sta se v trenutku navdušila nad 23-letnim Brahmsom.

Prisluhni odlomku iz Simfonije št. 1, IV. st., posvečenemu Clari Schumann.

<NAZAJ
>NAPREJ99/127