Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Kljub temu, da se je zdel damam privlačen, se Brahms ni nikoli poročil. V njegovem življenju ni bilo nikogar, ki bi lahko prevzel Clarino mesto. Ko se je sprijaznil s tem, da bo ostal samski, je v svojo 3. simfonijo vpletel moto iz treh not F-As-F (Frei aber froh) »Samski, a srečen«.

Prisluhni odlomku iz I. stavka Simfonije št. 3 in uvodnem motivu F-As-F.

Ustvari tudi ti svoj glasbeni moto iz not.

Ena izmed najlepših melodij 3. simfonije je tema iz III. stavka. Poslušaj posnetek in ugotovi, katera skupina inštrumentov zaigra vodilno melodijo teme?

Kakšna se ti zdi spodnja izvedba v primerjavi z izvirnikom? Primerjaj obe izvedbi.

Gustav Mahler

Ali veš, kje se nahaja ta spomenik Gustavu Mahlerju? Zakaj je prav tam?

Mahler je veliki avstrijski skladatelj in dirigent židovskega rodu. Preden je zaslovel s svojimi simfonijami, je ustvaril dirigentsko kariero in postal eden najboljših dirigentov svojega časa. Leta 1897 so ga povabili na mesto dirigenta in umetniškega vodje Dunajske opere. Na Dunaju je bil {antisemitizem;Antisemitizem je sovražna nastrojenost proti Judom kot verski, etnični ali rasni skupini.} zelo razširjen, zato je Mahler, da bi dobil službo, sprejel katoliško vero. S svojim pristopom, izraznostjo in predanostjo je izpopolnil tehnike dirigiranja in povzdignil poklic dirigenta na višjo raven.

III. stavek Mahlerjeve Prve simfonije v D-duru se začne z melodijo znane otroške pesmice. V čem se razlikuje od izvorne različice?

<NAZAJ
>NAPREJ100/127