Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Jean Sibelius

Po dolgih letih švedske in ruske nadvlade se je Finska začela prebujati. Celotno finsko narodno izročilo je živelo samo v ustni tradiciji. Leta 1835 je zdravnik Elias Lönnrot po vsej Finski zbiral in urejal ljudske zgodbe, mite, pesmi in balade, iz česar je nastala posebna knjiga, imenovana Kalevala. Epska pesnitev Kalevala postane osrčje narodnega preporoda Finske, ki je leta 1917 pripeljal do njene neodvisnosti.

Leta 1865, v ozračju narodnega prebujenja, se je rodil veliki finski skladatelj Jean Sibelius. Njegova glasbena pot se je začela z igranjem violine, pozneje pa je vpisal študij glasbe. S svojo glasbo je želel prispevati k izrazu finske identitete.

Za prvo glasbeno sliko iz suite, ki jo je sestavil za domoljubno prireditev, je dobil navdih v mitološkem liku iz Kalevale (Väinämöinen).

Väinämöinen je bil po finski mitologiji vodja ljudi, ki so imeli čarobne moči. Njegov lik predstavlja modrost, poezijo in vztrajnost.

Prva glasbena slika v suiti, poimenovana Pesem Väinämöinena, je začetek finske kulture, medtem ko zadnja glasbena slika Finlandia (Finska) pomeni upanje v prihodnosti neodvisne Finske.

Prisluhni odlomku iz simfonične pesnitve Finlandia in razmisli, kakšen je značaj skladbe.

Kateri opis ustreza naslednjim odlomkom iz skladbe Finlandia?

Pobesnele fanfare v pihalih, grozeče rohnenje tube in bobnov ponazarjajo izbruh vojne.
Po vojni vihri spet zazveni hvalnica miru, ki doseže veličastnost državne himne.
Število napačnih: 0

<NAZAJ
>NAPREJ103/127