Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Edvard Grieg

Po 400 letih življenja pod nemško, dansko in švedsko oblastjo se je začel tudi norveški boj za neodvisnost. Narodna gibanja, ki so se v 19. stoletju dvignila po vsej Evropi, so bila navdih za norveško ljudstvo. Tudi v norveškem nacionalizmu najdemo enako romantično hrepenenje po naravnih lepotah domovine, navezanost na tradicijo in ljudsko izročilo (norveška pokrajina na sliki desno).

Vedno vesel in priljuden norveški skladatelj Edvard Grieg se je zanimal za vse norveško, sage, gore, fjorde, kmečke ljudi, in od tam črpal svoj navdih. Odkritje knjige norveških ljudskih pesmi Starejše in novejše melodije z gora je v veliki meri vplivalo na usmeritev njegove kariere.

Prisluhni eni izmed številnih skladb iz knjige Starejše in novejše melodije z gora, nato pa še Griegovi priredbi za klavir.

Ali prepoznaš skladbo na posnetku? Kje si jo že slišal?

Leta 1874 je veliki norveški dramatik Henrik Ibsen prosil Griega, naj napiše scensko glasbo za njegovo dramo Peer Gynt. Peer Gynt je negativen lik iz ljudskih pripovedi, prikazan kot trmoglav in neodgovoren kmet, ki zaradi svoje nepremišljenosti in napihovanja vedno znova pade v težave. Grieg je napisal glasbo, ki spremlja celotno dogajanje v drami. Osem glasbenih odlomkov iz drame pa je združil v dve orkestrski suiti.

Katero fotografijo bi povezal z naslednjim odlomkom iz suite Peer Gynt?

 

<NAZAJ
>NAPREJ102/127