Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Glavna naloga urbanizma je načrtovanje prostora, ki bo lahko zadovoljivo in uspešno deloval tudi čez več deset ali sto let. Zato morajo urbanisti premišljeno urediti promet in infrastrukturo, prostore za stavbe, prostore za javne površine. Predvideti morajo tudi rabo prostora: kje bodo stanovanja, kje industrija in kje prostor za rekreacijo in oddih.

Nekateri prostori morajo stati skupaj, si biti bližje - šola in stanovanja -, drugi so med seboj bolj oddaljeni - industrija in stanovanja. Urbanisti morajo tudi zagotoviti pravilno razporeditev javnih stavb v kraju. Izberejo primerna mesta za šole, kulturne centre, zdravstvene domove in tudi trgovine.

Centri, ki se ukvarjajo s kulturo, so generatorji dogajanja v lokalni okolici. Takšni kulturni generatorji so v Ljubljani Kino Šiška, Dom španskih borcev, KUD France Prešeren ...

Urbanisti se ukvarjajo s planiranjem in oblikovanjem prostora. Med planiranja sodi širše merilo kraja, regije ali države, kjer načrtujejo strategijo razvoja prostora. Ta isti prostor v manjšem merilu oblikujejo v uporabniku prijazen prostor.

Zračni pogled na palačo Versailles, Francija 


Prikaz namenske rabe v urbanističnem načrtu mesta Zagreb

Urbanisti in arhitekti načrtujejo urbanistične načrte tudi v Sloveniji. Intenzivneje takšna načrtovanja potekajo že dobrih sto let. Načrtujejo se tako manjša naselja kot tudi večja mesta. Bolj znani primeri iz našega okolja so: Nova Gorica, Velenje, Ljubljana, celotna slovenska obala ...

<NAZAJ
>NAPREJ94/120