Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Pomemben del urbanistične ureditve mesta je mestni trg. Mestni trg je kraj, kjer se ljudje družijo, kjer se dogajajo kulturne in druge prireditve. Trg naj bi bil s svojo obliko tisti del mesta, ki bi privabljal in povezoval ljudi. Z živim utripom dogajanja pomeni srce mesta. Oglej si dva po obliki središčno zasnovana, a različno velika trga.

Trg pred katedralo sv. Petra v Rimu, kjer je sedež papeža.

Trg ima v tlorisu obliko ključavnice, v osrednjem najširšem delu v obliki elipse je obkrožen z dvema kolonadama stebrov, sredino in moč odraža visok obelisk. Do trga vodi široka glavna ulica, ki omogoča dostop pešcem in kočijam. Na trgu se zbirajo verniki, da bi videli papeža. Velikost trga in oblikovanje z mogočnimi stebri ima globok simbolni pomen.

 

Trg sv. Petra v Rimu 

Primorsko mesto Piran z osrednjim Tartinijevim trgom

Trg ima v tlorisu obliko elipse oziroma ovala, ki ga obkrožajo pomembne zgradbe, mestna hiša, sodna palača, Tartinijeva rojstna hiša, najstarejša ohranjena hiša na Tartinijevem trgu - Benečanka - in druge stavbe, ki imajo v spodnjih prostorih trgovine, galerije, ateljeje, gostinske lokale, zgoraj pa stanovanja. Te so postavljene zelo gosto, med njimi so ozke ulice, po katerih prideš le peš. Trg je manjši od prejšnjega in ima drugačen namen. Galerije, trgovinice, bari s svojimi preprostimi fasadami skupaj s kipom, ki nosi lokalno zgodbo, ustvarjajo priljuden in romantičen prostor v tem primorskem kraju.

Piran, pogled z razglednega zvonika, 2014

<NAZAJ
>NAPREJ98/120