Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

OBLIKE IN VLOGE URBANIH PROSTOROV

Za urejenost oz. načrtovanje oblike prostora so skrbeli že v preteklosti. Na topografski rekonstrukciji tlorisa rimske Emone je videti, da je bilo mesto načrtovano v obliki šahovnice, tako kot je bilo značilno za rimske utrdbe.
Oblike rimskega mesta in njegove ulične mreže so ostale po več stoletjih temeljne za urbanistični razvoj sodobne Ljubljane.


Topografska rekonstrukcija tlorisa rimske Emone na zemljevidu današnje Ljubljane

V srednjem veku in še nekoliko pozneje so gradili mesta načrtno zaradi obrambe pred napadi, načrtovali so tudi trdnjave. Ponekod so razvili zvezdasto obliko za izpostavljeni del trdnjavskega obzidja, ki se je ovijal okoli mesta (Palmanova v Italiji, Karlovac na Hrvaškem, Neuf Brisach v Franciji).

Palmanova

<NAZAJ
>NAPREJ96/120