Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Orfej v podzemlju

Opereta je doživela svojo premiero leta 1858 v Parizu.

Kdo je bil Orfej?

Preberi vsebino operete in nato odgovori na vprašanja.

Opereta Orfej v podzemlju je parodija na mit o Orfeju. V Offenbachovi zgodbi Orfej in Evridika nista zaljubljenca, s katerima se usoda kruto poigra, ampak ju spoznamo kot moža in ženo, ki se sovražita in drug drugega varata. Evridikin ljubimec je bog Pluton, ki se z Orfejem dogovori, da bo ubil njegovo ženo, da bo lahko tako on z njo užival v podzemlju. Orfej je sprva zelo zadovoljen brez svoje žene, a po Evridikini smrti ga Javno Mnenje (ki je lik v opereti) nagovori, naj jo reši in tako ohrani svoj ugled.

Medtem na Olimpu vlada kaos. Bogovi so med seboj sprti in seveda vlada tudi spor med Jupitrom (vrhovni bog) in Plutonom. Tudi Jupitru je všeč Evridika in jo želi ugrabiti. Takrat se pojavi Orfej v spremstvu Javnega Mnenja. Jupiter na koncu odloči, naj Evridika Orfeja spremlja iz podzemlja, ampak je on med potjo ne sme pogledati. Ko sta nesrečna zakonca na poti iz podzemlja, Jupiter sproži strelo in Orfej takrat pogleda Evridiko, ki pred njegovimi očmi izgine. Tako Jupiter pretenta Orfeja in tudi Plutona, saj si Evridiko prilasti in jo vzame k sebi na Olimp.

Orfej in Evridika sta nesrečna zakonca. DA / NE
Pluton je Evridikin brat. DA / NE
Javno Mnenje je ime osebe v opereti. DA / NE
Jupiter je bog podzemlja. DA / NE
Jupiter da Orfeju priložnost, da reši Evridiko. DA / NE
Orfeju uspe rešiti Evridiko. DA / NE

Razmisli, v čem se ta zgodba razlikuje od starogrške legende.

Kan kan je najbolj znan ples iz operete Orfej v podzemlju. S pomočjo spodnjega posnetka zapoj zapisano melodijo Kan kana.

<NAZAJ
>NAPREJ119/127