Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

DUNAJSKA OPERETA

Dunajčani ne zaostajajo dolgo za Francozi. Na podlagi pariških zgledov hitro nastane tudi prva dunajska opereta.

Glavna razlika med francosko in dunajsko opereto je v vsebini – medtem ko francoske govorijo o zgodbah iz velemestnega življenja in imajo kritično tematiko, so za dunajsko opereto značilne zgodbe iz malomeščanskega življenja. Te operete niso družbenokritične.

Kako se imenuje ples, ki je bil priljubljen v 19. stoletju in je pisan v tridobni meri?

Odgovor: VALČEK

Pomembnejša skladatelja operet na Dunaju sta bila Johann Strauss, ml., in Franz Lehár.

 

JOHANN STRAUSS, ML. (1825–1899)

Njegov oče, Johann Strauss starejši, je znan kot »oče valčkov«, Strauss mlajši pa si je s svojimi prečudovitimi valčki prislužil vzdevek »kralj valčkov«.

Njegova žena, operetna pevka, je bila prva, ki ga je spodbudila, da je začel pisati operete. S prvimi operetami je doživel tako velik uspeh, da je pustil službo dirigenta in se popolnoma posvetil komponiranju.

Straussovi najbolj znani opereti sta Netopir (1874) in Cigan baron (1885).

Ali prepoznaš spodnjo melodijo?

Oglej si videoposnetek in bodi pozoren na glasbo.

Poišči na spletu še celoten posnetek uverture operete Netopir in ga poslušaj.

<NAZAJ
>NAPREJ120/127