Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

rap

Kaj pomeni kratica RAP?

Rap se je v obliki, kot jo poznamo danes, dejansko razvil pred tisoči let v Zahodni Afriki z {grioti;Griot je zahodnoafriški pripovedovalec, poet, zgodovinar in/ali glasbenik, ki je bil kraljev uslužbenec (v nekaterih afriških državah še vedno obstajajo). Njegova naloga je ohranjanje in širjenje kulture in zgodovine z ustno tradicijo.}, ki so pripovedovali zgodbe v ritmičnem načinu in z bobnarsko zvočno podlago. Takšna oblika komunikacije je rap glasba v najosnovnejši obliki.

 

Poleg griotov je rap zakoreninjen v črnsko-ameriški izkušnji, ki se je začela s suženjstvom. Ko so sužnji delali na poljih, so pogosto peli. To so bile pesmi o stiskah in trpljenju, ki so jih sužnji doživljali pri svojih gospodarjih. 

Deli pesmi, ki so jih peli, so bili »klic in odgovor«. Voditelj je zavpil del pesmi in preostali sužnji so odgovorili. Trend »klic in odgovor« je mogoče najti od začetka rapa pa vse do današnjega dne. 

V razredu ustvarite ritmični vzorec v stilu »klic in odgovor«.

Z miško na časovnici razišči glavne dogodke v zgodovini rapa.

<NAZAJ
>NAPREJ108/115