Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

SLOVENSKI RAP

»Rap je v Sloveniji trenutno edina glasbena oblika, ki brez vsakršnih filtrov in zadržkov govori o stanju in razmerah v družbi.«

Boris Petkovič, režiser in scenarist filma V letu hip hopa

Prve zasluge za hiphop sceno v Sloveniji gredo olimpijskemu smučarju Juretu Koširju in skupini Pasji Kartel. Jure je prinesel v Slovenijo izkušnje s hiphop glasbo, ki jih je doživel v Ameriki. Njegova skladba Včasih smučam hit, včasih pa počas je postala prvi stik slovenskega širšega občinstva z rapom.

Na začetku so slovenski raperji skoraj vse rime pisali v angleškem jeziku, kar je razumljivo, saj so njihovi največji vzorniki prihajali z ameriškega področja. Med prvimi, ki so posneli svoje rap skladbe v slovenskem jeziku, je bil duet Dandrough. Eden izmed njunih najbolj znanih skladb je Dobrodošli v Maribor (1997).

Leta 2001 je bil prvi slovenski freestyle rap dvoboj (battle), ki ga je organiziral raper 6pack Čukur. Dvoboji so pomemben del rap glasbe, saj v tekmovanjih raperji najdejo izziv, kar jim da ustvarjalni zagon, seveda, če tekmovalnost ni pretirana.

Leto 2000 je bilo prelomno za slovenski rap. Takrat na sceno pridejo raperji, ki so s svojim stilom, aktualno tematiko in pristnostjo približali hiphop širšemu občinstvu. Ali prepoznaš katerega izmed slovenskih raperjev na slikah?

{Valterap;Murat_Jose;Klemen_Klemen;Pižama;Trkaj;Zlatko;Stekli_psi;N’Toko} {Murat_Jose;Valterap;Klemen_Klemen;Pižama;Trkaj;Zlatko;Stekli_psi;N’Toko} {Klemen_Klemen;Murat_Jose;Valterap;Pižama;Trkaj;Zlatko;Stekli_psi;N’Toko} {N’Toko;Murat_Jose;Valterap;Klemen_Klemen;Pižama;Trkaj;Zlatko;Stekli_psi}
{Trkaj;Zlatko;Stekli_psi;N’Toko;Valterap;Murat_Jose;Klemen_Klemen;Pižama} {Zlatko;Trkaj;Stekli_psi;N’Toko;Valterap;Murat_Jose;Klemen_Klemen;Pižama} {Stekli_psi;Trkaj;Zlatko;N’Toko;Valterap;Murat_Jose;Klemen_Klemen;Pižama} {Pižama;Trkaj;Zlatko;Stekli_psi;N’Toko;Valterap;Murat_Jose;Klemen_Klemen}

Prisluhni nasvetom raperja Nikolovskega in poskusi še sam napisati besedilo za rap pesem.

<NAZAJ
>NAPREJ109/115