Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Hiphop plesni stili

V »old school hiphop« plese sodijo stili, ki so jih plesali ob funk in hiphop glasbi sedemdesetih in osemdesetih let. Breakdance је najbolj znan hiphop ples in je nekako temelj hiphop plesne kulture.

Iz revnih predelov New Yorka (Bronxa) so prihajali B-boyi, ki so plesali na hiphop glasbo. B-boy je okrajšava za break-boyse oziroma prelomljene fante, kakor jih je poimenoval DJ Kool Herc, ki so plesali, ko je spuščal breake. Ples pa so poimenovali breakdance oziroma B-boying.

 

Breakdance se je prvič pojavil leta 1970 poleg drugih elementov hiphopa. Breakdancerji so navdih črpali iz mnogo kultur: iz kulture uličnega plesa iz tridesetih let, afro-brazilskih in azijskih borilnih veščin, ruskih ljudskih plesov, plesnih korakov Jamesa Browna, Michaela Jacksona in tudi gimnastike, kar je ples privedlo do današnjih vrhunskih prikazov akrobacij.

New style hiphop ples

V devetdesetih letih se je hiphop glasba še razvijala in je postala počasnejša, z bolj surovimi in kompleksnimi ritmi. Iz takšne glasbe so se razvili novi plesni stili, ki so črpali navdih iz uličnih plesov (street dance). Nastanejo svojevrstni plesni stili, kot so: krumping, harlem shake, snap dancing, grinding, chicken noodle soup, hyphy in drugi. Večino omenjenih plesnih stilov lahko opazimo v glasbenih videospotih hiphop in pop glasbenikov.

Oglej si videoposnetek skupinske hiphop koreografije. Ali prepoznaš katerega izmed plesnih elementov?

<NAZAJ
>NAPREJ110/115