Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Snovi različno prevajajo toploto

Si že kdaj skuhal kavo svojim staršem ali znancem, ki so prišli na obisk? Sama se dobro spominjam svojega prvega kuhanja kave. Vsa navdušena, da sta mi starša končno zaupala to nalogo, sem se lotila kuhanja. V kozico sem nalila vodo, jo sladkala in žličko pustila kar v posodi. Vse skupaj sem postavila na kuhalno ploščo. Ko je voda zavrela, sem kozico odstavila, prijela za žličko in zavpila: "Auuu," ter vse skupaj spustila iz rok.

 

Kaj misliš, da se mi je zgodilo?

Razmisli, iz katerega materiala je bila žlička.

Žlička je postala vroča zato, ker kovina dobro prevaja toploto.

V kozarec vroče vode daš leseno in kovinsko žlico. Počakaš nekaj minut in nato izmeriš temperaturo obeh žlic. Katera bo imela višjo temperaturo. Zakaj?

Poglej si posnetek.

 

 

Kovinska žlica se je segrela bolj kot lesena, in sicer zato, ker kovina bolje prevaja toploto kot les.

<NAZAJ
>NAPREJ89/291