Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Kako toplo je

V hladnih zimskih dneh, ko je zunaj mrzlo, se radi pogrejemo v topli sobi. Zakurjena peč oddaja toploto, hladen zrak toploto sprejema, se segreva in temperatura v sobi se zvišuje. Ko peč prenehamo kuriti, se zrak počasi ohladi. V sobi se temperatura zniža in postane nam hladno.

S kožo zaznamo, kako toplo ali hladno je kaj, kar izrazimo z besedami toplo, hladno, mrzlo, vroče, ledeno, mlačno. Razmisli, kakšni so spodnji predmeti.

 

V učilnici poišči vroč in mrzel predmet. Vsako telo ali snov ima določeno temperaturo. Kot mrzla občutimo telesa z nizko temperaturo, kot vroča pa občutimo telesa z visoko temperaturo.

Včasih se nam zdi, da so predmeti, ki imajo enako temperaturo, različno topli. Dotakni se lesenega in kovinskega dela šolske klopi. Les in kovina se ne razlikujeta po temperaturi, ampak po tem, kako prevajata toploto.

<NAZAJ
>NAPREJ81/291