Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Sol iz morja

Pred 200 leti so imeli sol samo kraji pri morju. V notranjost dežele so jo lahko pripeljali le trgovci, ki so plačali mitnino na meji. Sol je bila zelo draga. Nekateri pogumni možje so sol tihotapili in jo zamenjali za denar ali katero drugo stvar. To je počel tudi  silak Martin Krpan. Tovoril jo je na svoji kobilici.

V današnjem času si verjetno ne predstavljaš, da soli ne bi mogel kupiti. Dodajamo jo skoraj vsem jedem. Pozimi jo uporabljajo za posipanje cest, saj preprečuje poledico.

Sol v pregovorih in igrah

Ta človek nima dosti soli v glavi.

Še za sol ne zasluži.

"Sol vagati" je otroška igra. Kakšna?

Dekleta gredo za njim kot koze na sol.

Ljubezen brez poljubov je kot kruh brez soli.

Drži. Ne drži.
<NAZAJ
>NAPREJ49/291