Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Tla segreva Sonce

Predstavljaj si, da v vročih poletnih dneh bos hodiš po asfaltu, kamnih ali mivki. Verjetno takrat nehote začneš dvigovati noge in hoja preide v tek. Poznaš ta občutek, ko te od razbeljenih tal peče v stopala?

Sonce sveti, pri tem pa oddaja svetlobo, ki potuje tudi skozi zrak. Zrak prepušča svetlobo do zemeljskih tal, ki svetlobo vsrkajo in tla se segrejejo. Pravimo, da svetloba potuje skozi zrak. Ker zrak prepušča svetlobo (pri tem se zrak ne ogreje), se ta vpije v tla in jih tako ogreva. Več kot so tla sprejela svetlobe, bolj so se segrela in več toplote so lahko oddala v okoliški zrak. Temperatura zraka je zato najvišja pri tleh, z višino pa temperatura pada.

Z nadmorsko višino temperatura zraka pada, zato je ob istem času v krajih z nižjo nadmorsko višino temperatura višja kot v krajih, ki ležijo na višji nadmorski višini. Zaradi spleta dogodkov, ki jih oblikuje vreme, pa je pojav včasih obrnjen. Temu pravimo temperaturni obrat ali inverzija.
Temperaturni obrat nastopi, kadar je v nižini megla in sončni žarki ne prodrejo do tal. Tla se v višjih legah segrejejo od sonca in tudi zrak je zato toplejši, v nižini, pod meglenim pokrovom, kamor prodre manj sončne svetlobe, pa ostane mrzlo.

Koliko se snovi na soncu segrejejo, je odvisno tudi od njihove barve. Najbolj se segrejejo črni predmeti, najmanj beli.

<NAZAJ
>NAPREJ97/291