Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Hrana za ljudi

Si si kdaj zastavil vprašanje, koliko časa in energije vložiš v to, da dobiš vse potrebne sestavine za zajtrk, kosilo ali večerjo? Se ti zdi to samoumevno, da odpreš omaro ali hladilnik in že ješ? Sodeluješ kdaj s starši pri nakupih hrane v trgovini, mogoče pri kmetu? Greš kdaj na vrt in nabereš, kar potrebuješ za obrok?

Oglej si spodnji sliki. Povej, kateri človek, pračlovek ali sodobni človek,  potrebuje več časa in energije za zagotovitev dnevnega obroka hrane.

 

Za zanimivost si preberi, kako je v preteklosti potekal lov na mamuta.

Pračlovek je mamuta lovil samo takrat, ko je imel dovolj za jesti, saj je lovljenje lahko potekalo en teden ali več. Mamut je bil namreč  mnogo večji od človeka.

Na mamuta so se spravili v sorodstvenih skupinah. Skopali so mu veliko luknjo, globoko okoli tri metre. Ta ogromna žival se je zelo bala ognja in to je uporabil človek za zaščito. Ko pa so mamuta spravili v luknjo, so ga obmetavali s kamenjem in s sulicami. Meso uplenjenega mamuta so pojedli, kožo so uporabili za oblačila, kosti pa za orodje in orožje.

<NAZAJ
>NAPREJ216/291