Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Nastajanje prsti

Spoznal si že, da so za rast rastlin potrebne naslednje stvari: svetloba, toplota, voda, zrak in prst. V prsti rastline dobijo mineralne snovi, vodo in del zraka. Kjer prsti ni, rastline ne rastejo.

Prst se na pogled razlikuje po barvi, ki je odvisna od kamnine, ki je v njej. Različna prst vsebuje različno velike delce kamnine, različno količino vode, zraka in humusa.

Takšno sliko si verjetno že videl ob kakšnem odkopu za pot, izkopu za hišo ... Zgornja plast prsti je različno debela - od nekaj centimetrov do nekaj deset centimetrov. 

Spodnja plast je matična kamnina. Ta je trdna in v njej ni prsti, vode in zraka.  

Nekatere rastline za svojo rast potrebujejo zelo malo prsti.

Prerez prsti na levi strani prikazuje le zgornji del Zemljinega površja. Spodnja slika prikazuje prerez celotne Zemlje.

Notranje jedro je zelo vroče in tekoče. Pri izbruhu vulkana pride lava iz notranjosti na površje Zemlje. Lava je raztaljena kamnina, ki ima okrog 1000oC. Na površju se strdi v kamnino ali pa postopno, s preperevanjem, postane sestavina prsti ...

<NAZAJ
>NAPREJ33/291