Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Zrak je zmes plinov

Naše osončje ima 8 planetov. Vsi se vrtijo okoli svoje osi in krožijo okoli Sonca, ki je nam najbližja zvezda.

Zemlji najbližja planeta sta Venera in Mars.

Venera je za Soncem in Luno najsvetlejše telo na nebu. Imenujemo jo Danica, če je vidna zjutraj na vzhodnem nebu, ali Večernica, če je vidna zvečer na večernem nebu. Obdaja jo debela plast plinov, ki zadržujejo toploto. Temperatura pri tleh je približno 500 oC. Voda na Veneri zaradi visoke temperature ne more biti v tekočem stanju.

Mars obdaja zelo tanka plast plinov in toplota uhaja v vesolje. Temperatura pri tleh je približno -120 oC. Na Marsu ni tekoče vode, ker je premrzlo. Na površju so puščave, veliki kraterji in velikanski ognjeniki (vulkani).

Luna je Zemljin naravni satelit. Kroži okoli Zemlje in se vrti okoli svoje osi. Obhod okoli Zemlje opravi v 28 dneh. Zemljo spremlja tudi na poti okoli Sonca. Na njenem površju plinov skoraj ni. Temperature so zelo nizke. Izmerili so -250 oC. 

Zdaj veš, da na Veneri, Marsu in Luni ni pogojev za življenje.

V tem poglavju boš izvedel, kateri plini obdajajo Zemljo in zakaj so pomembni za življenje rastlin, živali ter človeka.

<NAZAJ
>NAPREJ57/291