Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Koliko snovi - plini

Vse snovi v naravi so sestavljene iz zelo majhnih delcev. Delci so med sabo različno povezani. Od tega, kako so povezani, je odvisna oblika snovi.  Lahko so v treh oblikah: trdni, tekoči ali plinasti.

V trdnih snoveh se delci močno privlačijo, zato so tesno skupaj in imajo stalne sosede. Trdne snovi majo stalno obliko, lahko pa jih oblikujemo ali preoblikujemo.

V tekočinah se delci manj privlačijo, lahko se gibljejo in sosedje se spreminjajo. Tekočine nimajo stalne oblike in zavzamejo obliko posode, v kateri so.

V plinih se delci gibajo zelo hitro in so med seboj precej oddaljeni. Plini se razširijo po vsem prostoru, ki ga imajo na voljo.

Preberi povedi in ugotovi, za katere snovi veljajo. Za trdne snovi vpiši TS, za tekočine T, za pline P.

Imajo stalno obliko. TS       Lahko jih točimo. T       Razširijo se na ves prostor, ki ga imajo na voljo. P        Lahko jih oblikujemo. TS          Prostornino jim izmerimo z merilno posodo. T       Zavzamejo obliko posode. T       Skoznje se zlahka premikamo. P       Stojijo, kamor jih postavimo. TS        Skoznje se ne moremo premikati. TS      

V prejšnjem poglavju si spoznaval trdne snovi in tekočine. O tem, kako jim merimo prostornino, kam jih shranjujemo ...

V tem poglavju pa boš izvedel veliko zanimivih stvari o plinih.

<NAZAJ
>NAPREJ9/291