Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila
7.

Preberi zgodbico o skladatelju Cirilu Cvetku in se s pomočjo videozapisa nauči njegovo pesem Pomladna in jo doživeto zapoj.

8.

Ekspresionistična glasba je nastajala iz podobnega razloga kot borbena pesem (vojna, družbene spremembe, notranja stiska in strah ljudi). Primerjaj ekspresionistično skladbo s partizansko pesmijo in ugotovi, v čem se razlikujeta in zakaj.

Pomagaj si s poglavjem Ekspresionizem in atonalna glasba. Ob poslušanju 1. posnetka preberi zgodbo na 1. strani poglavja.

9.

Ponovno prisluhni glasbi iz filma Na svoji zemlji. Katere pridevnike bi lahko uporabil za opis značaja glasbe? Izberi pravilne.

- mogočno
- šaljivo
- široko
- žalostno
- spevno
- odločno

10.

Tematika ljubezni do domovine in svoboda malega človeka je bila po vojni navdih marsikaterim slovenskim rock in pop glasbenikom. Na spletu poišči njihove pesmi z borbeno ali domovinsko tematiko.

<NAZAJ
>NAPREJ65/115