Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Semena

Število semen v plodovih je zelo različno, npr. v buči jih je od 100 do 700, v jabolku je 5 semen, toda na jablani je vsako leto več sto jabolk, plod češnje vsebuje le eno seme, toda na češnji je vsako leto na tisoče plodov. Rastline torej vsako leto razvijejo veliko; več sto ali celo več tisoč semen.

Kaj vsebuje seme?

Seme sestoji iz zarodka, založnih snovi in semenske lupine. Tako zavarovan zarodek veliko bolje prenaša neugodne vremenske razmere (mraz in sušo) kot mlada rastlina. Glede na število kličnih listov delimo kritosemenke na enokaličnice in dvokaličnice: enokaličnice imajo en klični list, dvokaličnice pa dva. Pri dvokaličnicah so založne snovi nakopičene v kličnih listih, pri enokaličnicah pa niso v kličnem listu. Semenska lupina varuje zarodek z založnimi snovmi pred zunanjimi vplivi in morebitnimi rastlinojedci.

Poveži del posameznega dela semena z njegovo nalogo.

Zarodek
Zasnova mlade rastline
Založne snovi
Hrana, ki omogoča razvoj zarodka
Semenska lupina
Varuje seme pred zunanjimi vplivi in rastlinojedci
Število napačnih: 0
<NAZAJ
>NAPREJ163/250