Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Kaj je bolezen?

Bolezen je stanje nenormalnega delovanja organizma. Ob bolezni se običajno počutimo šibki in manj zmožni opravljanja vsakdanjih opravil. Običajno zbolimo v mesecih, ko so velike temperaturne spremembe (spomladi in jeseni), ko se telo prilagaja na te spremembe in je zato bolj dovzetno za okužbe. Obstajajo pa tudi bolezni, ki niso odvisne od letnega časa.


Večino bolezni prebolimo brez težav v nekaj dneh. Ena najbolj pogostih bolezni je nahod, ki ga običajno povzročajo bakterije in virusi. Za nahod sta značilna kihanje in izcedek iz nosu.

Nekaj hudih primerov bolezni

Nekatere bolezni so tako hude, da lahko pustijo trajne posledice ali zaradi njih celo umremo. V preteklosti je zaradi številnih bolezni umrlo na milijone ljudi.

V srednjem veku je kosila bubonska kuga, imenovana tudi 'črna smrt', ki jo povzroča bakterija (Yersinia pestis).

Še v dvajsetem stoletju, v letih $1918$ in $1919$, je zaradi virusa španske gripe umrlo približno $50$ milijonov ljudi po vsem svetu (zgolj za primerjavo: v prvi svetovni vojni, ki je trajala od $1914$ do $1918$, je umrlo približno $16$ milijonov ljudi).

Zelo huda bolezen je tudi malarija, ki jo povzročajo protisti iz skupine trosovcev, prenašajo jih komarji. Z malarijo se vsako leto okuži približno $400$ milijonov ljudi, od katerih jih umre od $1$ do $3$ milijone. Bolezen je zelo pogosta v tropskih krajih.

V zadnjih desetletjih je še posebej razširjen sindrom pridobljene imunske pomanjkljivosti (AIDS), ki ga povzroča virus HIV in se prenaša predvsem z nezaščitenimi spolnimi odnosi in z nerazkuženimi injekcijskimi iglami. Za virusno okužbo, ki je najbolj razširjena v Afriki, vsako leto umre približno $2$ milijona ljudi. Okuženih je več $10$ milijonov ljudi.

<NAZAJ
>NAPREJ207/250