Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Kako iz zarodka zraste rastlina

Živo bitje raste tako, da se povečuje število celic. Novonastale celice zrastejo, spremeni se njihova oblika in prevzamejo svojo vlogo v organizmu. Število celic se povečuje v procesu, ki ga imenujemo celična delitev. Za celično delitev je značilno, da iz ene materinske celice dobimo dve hčerinski celici, ki sta po zgradbi (ne pa še velikosti) enaki materinski celici. Hčerinski celici nato rasteta, ko pa sta dovolj veliki, se lahko ponovno delita.

Delitev celic


Čas predvajanja posnetka prikazuje dogajanje ene ure. Povečava $400$-krat.

V rastlinah se celice najhitreje delijo v rastnem vršičku stebla in rastnem vršičku korenine ter s tem omogočajo rast rastline. Del rastnih vršičkov, kjer se celice najhitreje delijo, imenujemo rastna območja. Zaradi rastnih območij rastline rastejo in spreminjajo svojo obliko vse življenje.                                                
  
  Rastni vršiček korenine čebule z označenim rastnim območjem (svetlobni mikroskop; $100$-kratna povečava)

V tabeli je prikazano število celic, ki narašča z delitvami v odvisnosti od časa (v urah).
Izračunaj in vnesi v okvirčke ustrezno število celic.

Čas (ure)
0 3 6 9 12 15 18 21 24
Število celic
 1 
 2 
 4 
8 16 32 64 128 256
<NAZAJ
>NAPREJ165/250