Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Kaj vemo o zgradbi rastline?

Ali poznaš vse organe ripeče zlatice? V okvirčke vpiši ustrezne številke.


Korenine 4
List 2
Steblo 3
Cvet 1

Poveži imena rastlinskih organov z njihovimi glavnimi nalogami.

List
Izdelava sladkorjev in sproščanje kisika
Steblo
Opora za liste, cvetove in plodove, prenos vode z mineralnimi snovmi in sladkorji po rastlini
Korenina
Sprejemanje vode in v njej raztopljenih mineralnih snovi, pritrjanje rastline v tla
Cvet
Organ, s pomočjo katerega se rastlina spolno razmnožuje
Število napačnih: 0

Mineralne snovi so snovi, ki jih telo ne more tvoriti, temveč jih mora dobiti iz okolja. Mineralne snovi so pomembne za normalno rast, razvoj in razmnoževanje rastline.

V listih nastaja hrana v obliki sladkorjev, za katero so potrebni sončna energija, kloroplast, ogljikov dioksid ter voda in mineralne snovi. Slednje rastlina sprejema raztopljene v vodi s pomočjo korenin. Hrana, ki nastane s fotosintezo, se prenaša do vseh celic rastline, kjer se s celičnim dihanjem razgradi v ogljikov dioksid in vodo, pri čemer se sprošča energija, potrebna za vse procese v celici. Za prenos snovi je potreben transportni sistem.

<NAZAJ
>NAPREJ139/250