Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Uporaba električne energije

V vsakdanjem življenju uporabljamo veliko električnih porabnikov, brez katerih si življenja skoraj ne znamo več predstavljati. Ti za svoje delovanje potrebujejo električno energijo, ki se pretvarja v druge oblike energij (mehansko delo, toploto, svetlobo).

Razmisli, v katere oblike energij se pretvarja električna energija v napravah v spodnjem albumu slik.

Kako uspešno naprava pretvarja električno energijo, je zapisano na nalepki z energijskim razredom, ki nam pove, ali je ta naprava varčna (A+++-majhna poraba, D-velika poraba).
Koliko električne energije bo izbrana naprava prejela v nekem času, nam pove njena električna moč. Na vsakem električnem uporabniku je zapisana na deklaraciji v enoti W (vat).

Prenos električne energije

Elektrarne so vir električne energije, ki jo po žicah pošiljajo do uporabnikov. Ta prenos električne energije imenujemo električni tok, ki predstavlja premikanje elektronov po žicah. Elektroni so zelo majhni delci snovi z električnim nabojem.

Veliko električnih naprav je prenosnih, zato uporabljajo baterijo ali akumulator, v katerih je shranjena električna energija.

 Akumulator  Baterije

<NAZAJ
>NAPREJ72/250