Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Kamninski krog

Zemljina trdna površina je zgrajena iz kamnin, ki so v dolgem geološkem obdobju nastajale na različne načine. Pod vplivom zunanjih erozijskih dejavnikov in notranje toplotne energije Zemlje pa se spreminjajo še danes. Zemljina površina se s premikanjem celinskih in oceanskih plošč ves čas spreminja, kamnine tako prehajajo v globlje plasti Zemlje, ker se stalijo, na površje pa ponovno pridejo z izbruhi vulkanov. V tej enoti boste torej spoznali in znali razložiti kamninski krog. Spoznali boste posamezne vrste kamnin v Sloveniji.  

 

Bruhanje ognjenika na Javi (Indonezija).

Lava se zliva po pobočju ognjenika, iz kraterja pa izhaja vulkanski pepel in plini.

Ponovitev

Preberi spodnje besedilo in dopolni manjkajoče besede. 

Magmo, ki pride iz vulkana, imenujemo lava . Glede na nastanek poznamo magmatske kamnine, ki jih delimo na prodornine in globočnine , sedimentne kamnine in metamorfne kamnine.

Oglej si animacijo bruhanja vulkana in sklepaj, katere trditve so pravilne.

<NAZAJ
>NAPREJ33/250