Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Celice se med seboj razlikujejo

Ko opazujemo živi svet okrog sebe, kmalu ugotovimo, da so številna živa bitja tako majhna, da jih s prostim očesom komaj zaznamo, kaj šele, da bi videli, kakšna so. Človeško oko ima to lastnost, da še zazna predmete ali bitja, ki merijo približno $0,1$ milimeter, manjših pa ne.

Dobro si oglej sliko in primerjaj čebelo in rastlino.

Celice so različnih oblik in velikosti, ker opravljajo različne naloge. Zato se razlikujejo živalske celice od rastlinskih ter celice v posameznem organizmu.

Celic, ki gradijo vsa živa bitja, s prostim očesom ne moremo videti. Da bi lahko opazovali tako majhne objekte, kot so npr. celice, potrebujemo posebne pripomočke, ki povečajo sliko opazovanega predmeta ali bitja.

Ali povečevalno steklo dovolj poveča sliko opazovanega predmeta, da že lahko vidimo celice?

<NAZAJ
>NAPREJ95/250