Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Enoletnice in trajnice

Rastline lahko delimo na enoletnice in trajnice. Oglej si animacijo in primerjaj enoletnico (leva slika) in trajnico (desna slika).

Značilnosti enoletnic in trajnic

Za enoletnice je značilno, da spomladi zrastejo iz semena, se razvijejo, zacvetijo in nato razvijejo plodove s semeni. Jeseni rastlina odmre, semena pa zimo preživijo in nato spomladi iz semen vzklijejo nove rastline.
 

Trajnice lahko živijo mnogo let in vsako leto cvetijo in razvijejo plodove s semeni. Nekaterim zelnatim trajnicam (npr. zvonček) pred zimo propadejo nadzemni organi (listi in steblo), podzemni organi, v katerih so nakopičene založne snovi, pa zimo preživijo in spomladi iz njih ponovno poženejo nadzemni deli. Tudi semena preživijo zimo in iz njih se lahko razvijejo nove rastline.

Kdaj rastline uporabijo založne snovi?
Rastlina založne snovi uporabi takrat, ko porabi več hranilnih snovi, kot jih lahko sproti izdela. Hrane predvsem v zimskih in zgodnjih pomladanskih mesecih ni dovolj, saj je večina vode zmrznjene, svetlobe pa je zaradi kratkih dni zelo malo, zaradi česar proces fotosinteze ne more potekati ali pa je zelo omejen. Torej v zgodnjih pomladanskih mesecih iz korenine požene mlad zelen poganjek, ki se hrani z založnimi snovmi. Šele ko se mlad poganjek toliko razvije, da začne sam opravljati fotosintezo, začne korenina sprejemati vodo.

Tudi v poletni vročini in suši, ko je zelo malo razpoložljive vode v tleh, izhlapevanje pa veliko, nekatere vrste rastlin pridelajo manj sladkorjev, kot jih sproti potrebujejo.

<NAZAJ
>NAPREJ149/250