Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Semenke

Semenke so skupina z največ vrstami. Razvite imajo liste, steblo in korenine ter cvet, v katerem se po oploditvi razvijejo semena, po čemer je skupina tudi dobila ime. Semena so sposobna preživeti neugodne razmere (mraz, sušo), kar jim omogoča, da preživijo na kopnem in so manj vezane na vodo kot prej opisane skupine. Glede na zgradbo cvetov ter razvoj in razširjanje semen pa jih delimo na golosemenke in kritosemenke.

V gozdu naberi nekaj storžev in primerjaj lego semen v storžu z  lego semen npr. v jabolku in hruški.

Golosemenke in kritosemenke

Glavna značilnost golosemenk je, da cvetijo, a ne razvijejo plodov. Njihova semena se razvijejo na površini lusk storža. Najbolj znani predstavniki golosemenk so drevesa iglavci (bor, smreka, macesen itd.).

Kritosemenke cvetijo in razvijejo plod, ki nastane kot odebelitev plodnice oz. plodnih listov. Večinoma so to zeli, veliko pa je tudi grmovnih in drevesnih vrst. Kritosemenke veljajo za najvišje razvite rastline. Znanih je približno $240.000$ vrst.

Preglejte spodnjo preglednico in pred trditev vpišite 'G', če je to značilnost golosemenk, in 'K', če je to značilnost kritosemenk.

G Cvetovi so drobni, ločeni v ženskih in moških socvetjih.
K Cvetovi so različnih velikosti, posamič ali v socvetjih. V številnih primerih so živih barv. Cvetovi so lahko enospolni ali dvospolni.
K Prevladujejo žužkocvetke, če cvetnega odevala ni, so vetrocvetke.
G Vse so vetrocvetke.
G Semena so običajno v storžih.
K Semena so v plodovih, ki se razvijejo iz plodnih listov.
K So zeli, grmi ali drevesa.
G Večina je olesenelih rastlin.
<NAZAJ
>NAPREJ186/250