Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Izum kolesa

Kolo spada med najpomembnejše tehnične izume vseh časov. Je naprava okrogle oblike, ki z vrtenjem omogoča premikanje vozila.

Še danes je eden najpomembnejših elementov v tehniki. Nasajeno je na os. Uporablja se pri vseh vrstah kopenskih vozil. Vse te naprave so olajšale človeško življenje v vseh teh letih. Kolo v prvotni obliki je bil kolut, nasajen na okroglo os. 

Najstarejše kolo

Ekipa arheologov je spomladi leta 2002 na Ljubljanskem barju našla najstarejše kolo z osjo na svetu. Staro je kar 2500 let. 

Leta 2013, je bilo kolo prvič predstavljeno domači in tuji javnosti na razstavi na Ljubljanskem gradu.

Uporaba kolesa

Kolo kot sodobno prevozno sredstvo

Vozila

Nekatera vozila imajo kolesa, druga ne. Označi vozila s kolesi.

Vozila, ki niso označena, so vozila brez koles.
<NAZAJ
>NAPREJ126/291