Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Električni krog

Življenja brez elektrike si ne moremo predstavljati. Kako bi si svetili, kako bi živeli brez telefona, računalnika in interneta, sesalnika za prah, pa brez pralnega stroja in še in še?

Je to danes še mogoče?

Električne naprave priključimo na omrežje preko vtičnice. Pot električne energije je dolga. Začne se v elektrarni. Do hiše pride preko električnega omrežja. Električno omrežje poteka po daljnovodih ali pa je speljano v kablih pod zemljo. Vsak kabel ima 3 žice. Po eni teče električni tok od elektrarne do uporabnikov, po drugi pa nazaj. Tretja žica služi za ozemljitev.

Pomisli, kaj vse še lahko priključimo na omrežje preko vtičnice. 

 

Je električni krog RES krog?

Dobesedno ne! Je pa res, da je sklenjen.

Kaj je elektrika?

Električne naprave delujejo, če so priključene na vir napetosti in je krog sklenjen. Preprost električni krog sestavljajo baterija, žarnica in žice. Baterijo in žarnico povežemo z žicami v sklenjen električni krog.

Vtičnica

Vir električnega toka v stanovanju je vtičnica. Vtičnica je povezana z električnim omrežjem. Ima dva priključka, po katerih teče električni tok, in tretji priključek, ki služi varovanju pred udarom električnega toka.

<NAZAJ
>NAPREJ173/291