Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Sončna ura

Sonce čez dan spreminja svojo lego na nebu. Zjutraj, ko vzhaja, je nizko. Do poldneva se dviguje.
Opoldne, ob 12.00, je najvišje. Po 12. uri pa se spušča. Zvečer, ko zahaja, je spet nizko in se skrije za obzorje.
Z navideznim premikanjem Sonca se spreminjata tudi dolžina in lega sence. Nižje kot je Sonce, daljša je senca. Torej je zjutraj in zvečer najdaljša, opoldne pa najkrajša. Kako se spreminjata lega in dolžina sence čez dan, si oglej na posnetku na desni strani.
Da se lega in dolžina sence čez dan spreminjata, so vedeli ljudje že davno. To so uporabili za merjenje časa. Izdelali so poseben pripomoček - sončno uro. Nekaj jih je na slikah spodaj.

Kako deluje sončna ura, če je postavljena na zidu?

Bela podlaga na posnetku predstavlja zid. Prikaz je poenostavljen.

Razmisli, katere so prednosti in pomanjkljivosti sončne ure.

<NAZAJ
>NAPREJ16/291