Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

V odtok in naprej

Poraba vode

Danes običajno le odpremo pipo in voda priteče v stanovanje ali hišo. V Evropi povprečno vsak človek porabi do 120 litrov na dan. Poraba pitne vode v predelih z urejenim vodovodom je precej večja kot v predelih, kjer morajo vodo prinašati v domove.

Spodaj omenjeno porabo vode razvrsti od najmanjše do največje porabe s številkami od 1 do 6.

3 Splakovanje stranišča.

1 Umivanje zob ob zaprti pipi.

4 Pomivanje posode v pomivalnem stroju.

2 Umivanje rok in obraza.

5 Pranje perila v pralnem stroju.

6 Tuširanje.

Poraba vode se je v zadnjih 100 letih zelo povečala. Danes dnevno porabimo kar šestkrat več vode, kot so jo porabili takrat. Izračunaj, približno koliko vode je bilo to.

Pot vode se ne konča pri porabnikih v stanovanju. Od tu odteče iz stanovanja po ceveh, ki jih imenujemo kanalizacijske cevi. Kako pa so ljudje ravnali z odpadnimi vodami nekoč?

Odpadne vode nekoč

Vodo so ljudje že od nekdaj prinašali v svoja bivališča. Uporabljeno in odvečno vodo je bilo potrebno tudi odnesti iz bivališč. V srednjem veku so vodo zlivali kar skozi okna na ulico. Takšen način vsepovsod razpršenega človeškega urina, blata in drugih umazanih odplak je s seboj prinesel tudi vrsto bolezni. Da bi odplake usmerili iz naselij, so začeli kopati jarke in grabne, po katerih so odtekale. Tako je nastalo kanalizacijsko omrežje, preko katerega so odpadne snovi speljali do potokov in rek.

<NAZAJ
>NAPREJ158/291