Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Trdne snovi - trdota in gnetljivost

Kos trdne snovi ima svojo obliko, lahko pa jo spremenimo z lomljenjem, rezanjem, gnetenjem, sekanjem, žaganjem, trganjem ...

Snovi imajo različno trdoto. Kamen, les, jeklo in steklo imajo že na otip večjo trdoto. Maslo, plastelin in marmelada pa imajo manjšo trdoto. S predmeti z večjo trdoto lahko preoblikujemo predmete z manjšo trdoto. Leseno palico lahko odrežemo z jeklenim rezilom noža. Na jeklu, kamnu ali steklu pa bo rezilo noža pustilo le razo.

Gnetljivost

Nekatere snovi lahko gnetemo in tako spremenimo njihovo obliko. Glina, plastelin in testo so gnetljivi. Verjetno poznaš še katero gnetljivo snov.

Tudi papir, les, kovino in plastiko lahko preoblikuješ, vendar ne z gnetenjem. Snovi, ki jih ne moremo gnesti, so negnetljive.

<NAZAJ
>NAPREJ46/291