Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Krvni obtok

Kri po telesu teče po žilah. Imenujemo jih krvne žile. Žile so kot različno široke cevke, ki so razporejene po vsem telesu. Srce poganja kri po žilah. Na sliki so prikazani žile in srce?

 

Zakaj še je kri pomembna?

Ko se ranimo, nam teče kri. Če je rana manjša, se čez nekaj trenutkov kri ustavi in na mestu rane nastane strdek - krasta. Strjena kri preprečuje, da bi nam iz telesa odteklo preveč krvi. Krvi to omogočajo krvne ploščice, ki jih imenujemo trombociti. Pri večjih urezninah in ranah, ki so posledica nesreč, pa je treba krvavitev zaustaviti še z drugimi načini (povoji, zdravili, šivanjem), sicer bi izkrvaveli in umrli.

 

Delovanje krvnega obtoka

<NAZAJ
>NAPREJ218/291