Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Prometne površine

Kamor koli greš, se giblješ po različnih površinah. Pomisli, po katerih površinah hodiš, ko greš v hribe, v šolo, v trgovino, ko si na športnem igrišču ali ko greš po gobe.
Tudi vozila se gibljejo po različnih prometnih površinah. Poglej miselni vzorec in razmisli, po čem se prometne površine razlikujejo med seboj.

Po drugi svetovni vojni se je zelo razvila industrija in s tem tudi avtomobilizem. S tem se je povečala potreba po gradnji novih in modernih cest za vse več vozil.
Leta 1962 je bilo v Sloveniji registriranih le okoli 72.000 vozil, 15 let pozneje, leta 1977, pa že 247.000. Za primerjavo, leta 2010 je bilo v Sloveniji registriranih dobrih 1.375.000 vozil.

Hitri motorizaciji nista uspela slediti gradnja novih in obnova starih cest. Čeprav je bilo v Sloveniji v 50. in 60. letih prejšnjega stoletja zgrajenih več kot 3.600 km novih cest, se je vedno bolj kazala potreba po sodobnih, za motorna vozila rezerviranih cestah.

Vsak po svoje

Ni vsaka površina namenjena vsakemu gibanju ali vsaki aktivnosti. Vsaka aktivnost zahteva svojo površino, saj je taka uporaba varna, ker s tem ne oviramo drugih.

Razmisli in dopolni.

Smučišče je namenjeno smučarjem in deskarjem. Razmisli, kaj bi se zgodilo, če bi se po smučišču vozili z avtomobili. Žoga sodi na igrišče in ne na cesto. Na igrišču se lahko brezskrbno žogaš. Kadar se odpravimo v hribe, hodimo po označenih planinskih poteh.

Razmisli, zakaj moramo hoditi po označenih planinskih poteh.

<NAZAJ
>NAPREJ112/291