Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

S krili po zraku

Želja po letenju je stara, odkar je človek začel pogledovati v nebo in si zaželel biti svoboden kot ptica. Z letenjem je človek bolj svoboden in lažje premaguje razdalje in potuje iz kraja v kraj.

Ljudje so si želeli videti Zemljo tako, kot jo vidijo ptice. Ta želja je bila neustavljiva in na poti do današnje tehnologije se je veliko prvih poizkusov letov končalo tragično.

 

Letenje v zgodovini

Prva leteča naprava, ki je lahko nosila ljudi, je bil balon. Izdelala sta ga brata Montgolfier v Parizu leta 1783.

Pozneje so ljudje na različne načine poizkušali poleteti v nebo, vendar se je večino poizkusov končalo neuspešno.

Leta 1903 sta brata Wright naredila letalo z motorjem in propelerjem. Z njim sta poletela nekaj deset metrov. Polet je trajal le nekaj sekund. Leta 1919 pa sta John Alcock in Arthur Whitten Brown prva z letalom preletela Atlantski ocean.

 

Leta 1939 je Igor Sikorski izdelal prvi helikopter. S tem so se začeli novi načini prevažanja po zraku.

Prvo reaktivno potniško letalo je bilo narejeno leta 1949. Imenovalo se je De Havilland Comet. Letalstvo se je hitro razvijalo in leta 1969 je bilo narejeno prvo potniško letalo Concorde, ki je bilo hitrejše od zvoka.

<NAZAJ
>NAPREJ104/291