Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Luna je mesec

Luna je nebesno telo, ki kroži okoli Zemlje. Tudi drugi planeti imajo lune, pravimo jim sateliti. Luna je edini Zemljin naravni satelit. Drugo ime za Luno je Mesec.
Polmer Zemlje
meri 6372 km, polmer Lune pa 1738 km. Če ju primerjamo po velikosti, bi bilo videti, kot če bi primerjali žogico za tenis in nogometno žogo. Luna je od Zemlje oddaljena 384 000 km in je 81-krat lažja. Če ju primerjamo po masi, bi bilo videti, kot če bi primerjali maso odraslega moškega z maso hlebca kruha. Če ju primerjamo po velikosti in razdalji, bi bilo videti približno tako, kot da bi nogometno žogo in teniško žogico postavili 6 metrov narazen.

Označi pravilno

Luna je manjša od Zemlje.

Drži. Ne drži.

Zemlja je lažja od Lune.

Drži. Ne drži.

Luna je eden izmed mnogih Zemljinih naravnih satelitov.

Drži. Ne drži.

Drugo ime za Luno je Mesec.

Drži. Ne drži.

Luna je od Zemlje oddaljena skoraj 400 km.

Drži. Ne drži.

Če bi primerjali Zemljo in Luno po velikosti, bi bila Zemlja velika kot jabolko, Luna pa kot lubenica.

 

Drži. Ne drži.

Premer Lune je 3476 km.

Drži. Ne drži.
<NAZAJ
>NAPREJ25/291