Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Odraščanje, puberteta

Človek gre v življenju skozi različna obdobja.

Ko se rodi, je novorojenček. Do prvega leta starosti je dojenček. Od 1. do 3. leta starosti je malček

Otroštvo traja približno do 12. leta, ko nastopi puberteta. Takrat otrok postane mladostnik. Ves ta čas imenujemo odraščanje.

Naslednji stopnji sta odraslost (zrelost) in kasneje starost.

Življenjska obdobja

Puberteta

Obdobje pubertete se pri dekletih začne pri 12. letu starosti, pri dečkih pa pri 14. letu starosti. Takrat se njihovo telo začne spreminjati. Pod pazduho in v osramju jim začnejo rasti dlake. Pospeši se telesna rast. Fantom se spremeni glas – postane bolj globok, začnejo jim poganjati dlake po obrazu in moda začnejo proizvajati semenčice. Dekletom začnejo rasti dojke, do 15. leta običajno dobijo prvo menstruacijo. Za oboje se obdobje pubertete konča med 18. in 20. letom starosti.

Za puberteto niso značilne samo telesne spremembe (spolni razvoj), temveč tudi vedenjske. Pogosto se pojavi uporništvo. Pubertetniki se upirajo staršem, vrstnikom in učiteljem.

<NAZAJ
>NAPREJ241/291