Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Povzetek

Vsako telo zavzema prostor. Mera za prostor je prostornina. Merimo jo z merilnimi posodami. Kapljevine in sipke snovi damo v merilno posodo in odčitamo, koliko prostora zavzemajo. Trdne snovi potopimo v vodo. Prostornina telesa je enaka prostornini izpodrinjene vode.

Pri prelivanju, presipanju in preoblikovanju se prostornina in masa ne spremenita. Prostornina se spremeni, če iztisnemo zrak. Masa se s tem ne spremeni. Prostornina in masa se spremenita, če nekaj snovi dodamo ali odvzamemo.

Snovi shranjujemo v različnih embalažah. Katero bomo izbrali, je odvisno od tega, ali je snov tekočina, sipka ali trdna.

Prazno embalažo, ki je povratna, vrnemo v trgovino. Nepovratno embalažo stisnemo  in s tem zmanjšamo njeno prostornino. Odvržemo jo v zabojnik za ločevanje odpadkov. Pozneje večino reciklirajo.

<NAZAJ
>NAPREJ5/291