Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Segrevanje zemeljskega površja

Segrevanje zemeljskega površja je odvisno od kota, pod katerim padajo žarki. Ta kot pa se spreminja vsak dan od sončnega vzhoda do zahoda, zato se čez dan spreminja tudi temperatura površja. Prav tako se temperatura površja spreminja glede na letni čas.

Sonce nas ogreva tem bolj, čim bolj strmo padajo na nas njegovi žarki. To pa je opoldne in poleti.

Ker zemeljsko površje ni ravno, so razgibana površja različno osvetljena. Ena pobočja so osvetljena bolj, druga manj. Glede na osvetljenost s soncem ločimo prisojno in osojno stran pobočja.

Oglej si spodnjo animacijo, ki prikazuje, kako strmo padajo Sončevi žarki na različnih delih hriba.
Preberi spodnje trditve in izberi pravilne.

<NAZAJ
>NAPREJ98/291