Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila
9.

Iz papirja izreži krog, nato pa ga razreži v spiralno kačo. Obesi jo na nitko in drži nad toplim radiatorjem. Opazuj, kaj se dogaja, in nato označi pravilne trditve.

Kaj se dogaja s kačo?

Zakaj se kača nad toplim radiatorjem vrti?

10.

V sončnem vremenu in brezvetrju v senci izmeri temperaturo zraka en centimeter in en meter nad tlemi. V zvezek zapiši meritve in nariši skico poskusa merjenja. Na skici z rdečo pobarvaj toplejši zrak, hladnejšega pobarvaj modro.

Označi pravilno trditev.

11.

Poišči pare.

Število poskusov:
12.

Na žogico za namizni tenis nariši obrise celin. Pomagaj si z globusom. Žogico nasadi na šivanko in posveti nanjo z baterijsko svetilko. Žogica predstavlja model Zemlje, svetilka pa Sonce. Počasi  vrti žogico in opazuj, kako se različne celine premikajo iz sence na svetlobo, tako nastaneta dan in noč.

<NAZAJ
>NAPREJ105/291