Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Potovanje vode po rastlinah

Vsa živa bitja potrebujejo vodo za življenje. Rastline jo s koreninami črpajo iz tal, živali in ljudje pa jo dobimo s hrano in pijačo. Pogosto  vode v hrani ni dovolj, zato je moramo še nekaj popiti.

Kako potuje voda v rastlini?

Na podlagi slike opiši, kaj se v rastlini dogaja z vodo in sladkorjem. Modra barva predstavlja vodo, rdeča pa sladkor. Nato poglej še pod gumbe. 

 

 

Dvigovanje vode po rastlini lahko dokažeš na dva načina:

1. Na list rastline tesno privežeš plastično vrečko. Dogajanje opazuješ en dan, po potrebi tudi več. Na plastični vrečki se naberejo vodne kapljice. Te dokazujejo, da voda po rastlini res potuje in da se izloča skozi liste rastline.

2. Potrebuješ dve cvetlici z belim cvetom. Prvo daš v navadano vodo, drugo v obarvano vodo. Drugi cvet se bo obarval, saj se je obarvana voda po steblu dvignila v cvetne liste.

 

<NAZAJ
>NAPREJ179/291