Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Naloge

8.

Preberi spodnja sestavka.

Slovenija z domačo pridelavo hrane ne zadosti svojim potrebam po kmetijsko-živilskih proizvodih. Primanjkuje nam sladkorja, zelenjave, žit, krompirja in prašičjega mesa. Dovolj vsako leto pridelamo perutninskega mesa, govejega in konjskega mesa ter medu pa pridelamo dovolj ali več kot potrebujemo le v posameznih letih.

Prebivalec Slovenije je v letu 2010 povprečno porabil 121 kg žit, 91 kg zelenjave, 70 kg krompirja, 93 kg mesa in 36 kg sladkorja. Od žit je vsak porabil največ pšenice - 89 kg. Od mesa pa je vsak pojedel največ prašičjega (40 kg), veliko perutnine (25 kg), govejega mesa je vsak pojedel povprečno 20 kg, potrošnja drugega mesa (ovčjega, kozjega, konjskega) pa je bila precej manjša.

(Podatki so pridobljeni na Statističnem uradu Republike Slovenije).
 
 

Odgovori.

Slovenija pridela dovolj hrane za svoje potrebe.

Drži. Ne drži.

Slovenija pridela toliko zelenjave, da ji je ni treba uvažati.

Drži. Ne drži.

Slovenija pridela dovolj medu vsako leto.

Drži. Ne drži.

Dopolni.

V letu 2010 je vsak Slovenec pojedel največ prašičjega mesa , to je 40 kg , najmanj pa drugega, to je približno 8 kg .

Podatke iz drugega sestavka na prejšnji strani vnesi v razpredelnico. Prikaz, koliko katere hrane je Slovenec pojedel v letu 2010, se ti bo izrisal v obliki tortnega diagrama.

Tip hrane Masa (kg)

<NAZAJ
>NAPREJ223/291