Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Povzetek

Človek je v želji po lažjem in hitrejšem delu že v preteklosti razvil najrazličnejša orodja. Vzvod, škripec in klanec so orodja, s katerimi težko breme dvignemo na željeno višino. Škripec boš spoznal v naslednjem poglavju, o klancu boš kaj več slišal pri fiziki, vzvod pa spoznavaš zdaj.

Vzvod je tudi prevesna gugalnica, ker ima vrtišče in enak namen kot vzvod. S tako gugalnico želiš dvigniti prijatelja, ki sedi na nasprotni strani gugalnice.


Zapomni si nekaj zakonitosti pri guganju z gugalnico.

Enako kot gugalnica deluje tudi tehtnica za tehtanje blaga. Ponekod na tržnicah še danes tehtajo blago z dvema skodelama. V skodelo na eni strani tehtnice položijo npr. utež za 1 kg, v skodelo na drugi strani pa dajo blago, na primer češnje.

Kolikšna je masa češenj, ko je tehtnica v ravnovesju?

Vzvod je torej palica, ki jo v neki točki podpremo. Z njim si olajšamo delo, če le postavimo vrtišče na pravo mesto. 

Pri uporabi vzvoda si moraš zapomniti pomembno dejstvo:

  • daljša kot je ročica na strani roke, manjša sila je potrebna, da vzvod premaknemo.

 

Pomisli, kako dolg vzvod je potreboval Arhimed, da je z lahkoto prestavil težko tovorno ladjo. Več dolgih in močnih palic je sestavil skupaj s škripci, da je opravil to delo ter s tem prepričal kralja Hierona.

<NAZAJ
>NAPREJ280/291