Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Delitev slovenskih alp

Slovensko visokogorje sestavljajo tri glavne gorske skupine, ki si sledijo od zahoda proti vzhodu: Julijske Alpe, Karavanke in Kamniško-Savinjske Alpe.Julijske Alpe

Julijske Alpe so naša najvišja in najobsežnejša gorska skupina, ki jih na zahodu prehaja v Italijo. Na vzhodu jih omejuje Ljubljanska kotlina, na jugu Baška grapa in Jelovica. Zgrajene so iz apnenca. So mladonagubano slemenasto gorstvo s strmimi pobočji in prepadi, ostrimi vrhovi in zobčastimi grebeni. Številni fosili pričajo, da je bilo na tem mestu včasih morje. Večina Julijskih Alp je vključena v Triglavski narodni park.
S pomočjo zemljevida poišči najvišji vrh Julijskih Alp in zapiši njegovo nadmorsko višino.


Karavanke
Karavanke so najsevernejše in najdaljše slovensko gorovje. Razprostirajo se na zahodu od tromeje (Slovenija-Italija-Avstrija) in se na vzhodu končajo ob rekah Paki in Mislinji. Zgrajene so pretežno iz apnenca, z vmesnimi vložki vulkanskih in metamorfnih kamnin. Po njihovem razvodnem grebenu poteka meja med Slovenijo in Avstrijo. Čez karavanške prelaze potekajo pomembne trgovske poti med Srednjo in Jugovzhodno Evropo.
S pomočjo zemljevida poišči najvišji vrh Karavank in zapiši njegovo nadmorsko višino.


Kamniško-Savinjske Alpe
Kamniško-Savinjske Alpe so vzhodno od Julijskih Alp, južno od Karavank, na jugu prehajajo v Ljubljansko kotlino in Posavsko hribovje. Ime so dobile po mestu Kamnik na jugu in reki Savinji na severu. Zgrajene so iz apnenca.
S pomočjo zemljevida poišči najvišji vrh Kamniško-Savinjskih Alp in zapiši njegovo višino.

Alpske pokrajine

S klikom na gorsko skupino na zemljevidu si oglej značilnosti.

Preberi spodnji odstavek in ga dopolni z manjkajočimi besedami.

Alpe delimo v tri gorske skupine. Na zahodu so Julijske   Alpe , ki se nadaljujejo tudi v Italijo. V Julijskih Alpah je Vršič , naš najvišji gorski cestni prelaz. Na meji z Avstrijo so Karavanke , prek katerih vodijo znani gorski prelazi: Ljubelj , Jezersko in Korensko   sedlo . Severno od Ljubljanske kotline so Kamniško - Savinjske   Alpe. 
<NAZAJ
>NAPREJ131/241