Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Uvod

Trgovina, turizem in visoka tehnologija usmerjajo gospodarski razvoj

Temelj gospodarstva v Sloveniji je bilo kmetijstvo. Po drugi svetovni vojni je glavno vlogo prevzela industrija, ki je bila poglavitna do osamosvojitve Slovenije. Z izgubo jugoslovanskega tržišča je Slovenija morala poiskati nove trge v Evropi in svetu, zato se je morala preusmeriti v druge dejavnosti. Danes so gospodarsko najbolj donosne storitvene dejavnosti: trgovina, turizem in industrija visokih tehnologij.

Po ogledu kratkega predstavitvenega filma o Sloveniji ugotovimo, da je Slovenija dežela, ki ima veliko naravnih lepot. Zapomni si čim več krajev in znamenitosti.

Visoke tehnologije

Roboti zavzemajo pomembno mesto v družbi

Podjetja in raziskovalna središča, ki se ukvarjajo z visoko tehnologijo, se združujejo v tehnološke parke. Parki omogočajo prenos raziskovalnih izsledkov in poslovnih zamisli v uspešno in mednarodno konkurenčno tehnološko podjetništvo.
Industrija visoke tehnologije je v velikem razmahu. Brez pametnih in okolju prijaznih elektronskih izdelkov si življenja ne moremo več predstavljati. Podjetja se soočajo z izzivom, kako zadovoljiti rastoče potrebe, proizvajati velike količine in izdelovati sodobne zahtevne proizvode. Visoka tehnologija vključuje {nanotehnologijo;Nano je majhna merska enota, ki se nananša na milijardinko (0,000.000.001). Nanotehnologija je tehnologija, ki se ukvarja s telesi v velikosti od 10 do 1000 nanomilimetrov (nm). Nanotehnologijo uporabljajo v medicini, znanosti in industriji.} in tehnologijo novih materialov, informacijske in komunikacijske tehnologije, novosti s področja elektronike, igralništva, letalstva, telekomunikacij in ekologije.

Visoka tehnologija je povezana z znanstveno-raziskovalnimi inštituti, tehnološkimi in industrijskimi parki. Storitev mora biti neodvisna od kraja proizvodnje, zato je v pokrajini vse manj tovarn in vse več tehnoloških parkov. V tehnološkem parku si izdelek zamislijo in ga razvijejo, izdelajo pa ga lahko kjer koli po svetu. Takšna organizacija predstavlja most med raziskovalci in proizvajalci, saj združuje raziskovalce, razvijalce in svetovalce za nove tehnologije, proizvajalce in pomoč pri iskanju poslovnih in strateških partnerjev. Cilj tehnološkega parka je razvoj vrhunskega tehnološkega podjetništva.

Tehnološki park v Ljubljani
Visoka tehnologija - pospeševalnik
Na svetovnem spletu poišči primera slovenskega  znanstvenega instituta in tehnološkega parka.

<NAZAJ
>NAPREJ109/241